εικόνα διατροφής
Διατροφή

Διατροφή και υγεία

Η τροφή είναι το καύσιμο του οργανισμού μας. Είναι αυτή που μας δίνει τη δυνατότητα να κινούμαστε, να αναπνέουμε, να σκεφτόμαστε και να δημιουργούμε. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποια πλευρά της ζωής μας που να μην επηρεάζεται από το τι και το πώς τρεφόμαστε. Η συνολική ποιότητα της καθημερινότητάς μας καθορίζεται άμεσα από τη συνολική ποιότητα του φαγητού μας.

Κι όταν μιλάμε για ποιότητα, εννοούμε την κατανάλωση πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας, βιταμινών, καλών λιπαρών, μεταλλικών στοιχείων και νερού και την αποφυγή επεξεργασμένων τροφών, κορεσμένων λιπαρών, αλκοόλ και ζάχαρης. Η υγιεινή διατροφή είναι αυτή που κάνει το σώμα μας να λειτουργεί με τον βέλτιστο τρόπο και χτίζει έναν συνολικότερο υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό το αδιάσειστο επιχείρημα είναι από μόνο του αρκετά ισχυρό για να μας δείξει πόσο σημαντική είναι η υγιεινή διατροφή. Αν όμως ακόμα δεν σας πείσαμε για τη σημασία της, ας δούμε τις βασικότερες επιδράσεις που έχει η υγιεινή διατροφή στη ζωή σας:

Σωματική και πνευματική ευεξία

Τα θρεπτικά συστατικά της τροφής σας είναι αυτά που σας χαρίζουν δύναμη, ταχύτητα, συγκέντρωση, έμπνευση, ευκινησία και συντονισμό, για να εκπληρώσετε επαρκώς τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Είναι αυτά που βοηθούν το σώμα σας να αναπλάθει και να αναγεννά κύτταρα και να ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, προστατεύοντάς σας από περιβαλλοντικούς, εξωτερικούς κινδύνους. Αυτός είναι ο λόγος που όταν ακολουθούμε μια ανθυγιεινή διατροφή νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να κινηθούμε εύκολα, ότι χάνουμε τη διάθεσή μας και δυσκολευόμαστε στις κινήσεις μας.

Η επαρκής και ισορροπημένη παραγωγή ενέργειας είναι εδώ το κλειδί: οι υδατάνθρακες και τα καλά λιπαρά παράγουν την απαραίτητη ενέργεια, ενώ οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία στηρίζουν τις λειτουργίες του σώματός σας. Η πρωτείνη ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το κάθε θρεπτικό στοιχείο έχει τη λειτουργία του στον οργανισμό μας, διατηρώντας μια εύθραυστη ισορροπία που είναι στο χέρι μας να διασφαλίσουμε.

Διάθεση

Και εδώ το βασικό χαρακτηριστικό είναι η ισορροπία. Ο υγιεινός τρόπος ζωής, του οποίου η υγιεινή διατροφή είναι αναπόσπαστο κομμάτι, παρέχει μια σταθερή, ανεβασμένη διάθεση, χωρίς έντονες διακυμάνσεις και μεταπτώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη. Δεν παραλείπουμε το ισορροπημένο πρωινό, την κατανάλωση άπαχης πρωτεΐνης και υδατανθράκων ολικής αλέσεως, φολικού οξέος και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Οι υδατάνθρακες συγκεκριμένα είναι αυτοί που επιτρέπουν στην τριπτοφάνη να περνά στον εγκέφαλο, όπου παράγεται περισσότερη σεροτονίνη. Η σεροτονίνη είναι η βασική ορμόνη- νευροδιαβιβαστής της διάθεσης. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε όμως είναι ότι μόνο οι καλοί υδατάνθρακες (ολικής αλέσεως) παράγουν ένα πιο σταθερό αποτέλεσμα, ενώ οι επεξεργασμένοι ουσιαστικά έχουν μια άμεση, αλλά πολύ σύντομη επίδραση.

Διατήρηση βάρους

Η ανεβασμένη διάθεση επίσης προλαμβάνει το φαινόμενο της συναισθηματικής υπερφαγίας, το οποίο διαφέρει κατά πολύ από την πείνα και εμφανίζεται σε ένα αξιοσημείωτο ποσοστό υπέρβαρων ατόμων. Όταν είμαστε ευδιάθετοι, αποφεύγουμε να τρώμε ανθυγιεινό φαγητό για να καλύψουμε μια άμεση ανάγκη ευχαρίστησης. Ωστόσο, πέρα από αυτό, είναι προφανές ότι η υγιεινή διατροφή που βασίζεται σε φρούτα, λαχανικά, φυσικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες διατηρεί ένα υγιές βάρος χωρίς κόπο και προσπάθεια. Εδώ πρέπει να προσθέσουμε στην ποιότητα της διατροφής και την ποσότητα· οι προσλαμβανόμενες θερμίδες χρειάζεται να αντιπροσωπεύουν και τις θερμίδες που καίμε μέσα στη μέρα. Ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα χωρίς υπερβολές στις μερίδες μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα, προλαμβάνει την παχυσαρκία, αλλά αυξάνει και το προσδόκιμο ζωής.

Πρόληψη ασθενειών

Και πώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής; Το υγιές βάρος συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Η υγιεινή διατροφή προστατεύει από την εξασθένιση των γνωστικών λειτουργιών, την νόσο Πάρκινσον, το Alzheimer και ενδυναμώνει την ικανότητα συγκέντρωσης, άρα τη μάθηση και μνήμη. Επιπλέον, η κατανάλωση μιας ευρείας ποικιλίας τροφών ενδυναμώνει το σύνολο του οργανισμού, μειώνοντας κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων τύπων καρκίνου. Η φύση μας έχει δώσει όλα τα κατάλληλα μέσα για να προστατευτούμε από μολύνσεις, συμπτώματα και παθήσεις, οπότε εκεί είναι που πρέπει να στρεφόμαστε και όχι σε επεξεργασμένες τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, λιπαρών και αλατιού μόνο και μόνο για να είναι προσιτές και νόστιμες.

Υγιείς διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις

Όταν νιώθουμε ανάλαφροι, σωματικά και ψυχικά, δείχνουμε και στους άλλους ότι είμαστε καλά. Οι υγιείς σχέσεις στηρίζονται στην αυτοπεποίθηση και στη διάθεση για ζωή. Οι ανθυγιεινές επιλογές στο φαγητό μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους, προβλήματα υγείας, ακόμα και παχυσαρκία, χαρακτηριστικά που σίγουρα δυσχεραίνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την κοινωνικοποίηση και την προσωπική μας ζωή. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να μένουν μόνοι ή στο σπίτι, επειδή δεν νιώθουν καλά με την εμφάνισή τους και πολλές φορές εμφανίζουν κατάθλιψη και έντονο στρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *